Alla kvinnor i hela världen går igenom klimakteriet på det ena eller andra sättet. Alla! Därför borde rimligtvis alla även vara informerade om detta, både kvinnor och män. Men så ser det inte ut i verkligheten.
Först kom boken Stark genom klimakteriet och nyligen släppte hon även Stark 50+ hormoner, sömn, kost, träning.
– Vi var tvungna att tona ner min ilska i boken ordentligt innan tryck, säger Monika. Kunskapsglappet är enormt och det gör mig väldigt frustrerad. Låt oss prata om skrumpmusen, stress-städning och om att leva mer medvetet.
Det börjar sakta uppmärksammas mer och mer, inte minst av klimakterieaktivisten, hälsoprofilen och författaren Monika Björn, 50, som sliter med detta så gott som dagligen. Att sprida kunskap om klimakteriet. Hon har till och med startat en insamlingslista, klimakterievård i Sverige, som hon ska lyfta på riksdagsnivå. Monika har själv upplevt hur dåligt och illa bemött man kan bli av sjukvården, när hon sökte för sina symptom som var helt uppenbara klimakteriesymptom.
– Kunskapsglappet är värre än jag trodde, säger Monika. Jag har blivit bemött av arrogans, brist på kunskap och total ovilja över att lära sig om hur kroppen fungerar för kvinnor mitt i livet. Jag får ofta mail från följare, samt att jag får höra många historier när jag föreläser. Till och med gynekologer är dåligt upplysta.
När Monikas förläggare från Nordstedts förlag, ringde en dag förra året för att föreslå en uppföljare till hennes första bok Stark genom klimakteriet, kunde hon inte annat än skratta. – Jag trodde jag hade tömt mig på all information. Det satt långt inne att skriva en bok till. Men jag valde istället att fördjupa mig i alla de delar som jag fått så många frågor om de senaste två åren. Nu har jag dessutom fått det ännu mer bekräftat att de flesta kvinnor jag möter berättar att de blir helt tagna på sängen när de kliver in i klimakteriet. Hur är det möjligt, 2021?
Boken är fylld av information, råd, tips och massa annat matnyttigt om klimakteriet. Om maten, träningen, skrumpmusen, återhämtningen, bröstcancer med mera.
Men låt oss prata om skrumpmusen, som Monika har döpt den till. Som rent medicinskt heter genitourinary syndrome (GSM) eller urogenital/vulvovaginal atrofi på svenska – något som 60 – 80 procent som genomgår klimakteriet upplever. Det är ju inte så att vissa delar berörs av klimakteriet. Snackar vi om att slemhinnorna blir torra, så snackar vi alla slemhinnor. Snackar vi om att lederna blir stela, så gäller det alla leder. Förutom på den fysiska planet, så påverkas ju även den mentala delen. Det kan handla om humörsvängningar, tårar i tid och otid, olust, minskad sexlust och ångestkänslan som olusten kanske framkallar inför sin partner. Om att inte känna igen sig själv, om att få en identitetskris och att inte orka det man är van vid.
– Skrumpmusen kan ändra färg och form, den kan ge sveda och värk, extremt ont vid samlag och blygdläpparna kan börja förtvina. Slidan, klitoris och slidväggarna förändras, det kan ställa till det när man rider eller cyklar, använder för tajta kläder och så vidare, säger Monika.
– Det är viktigt att skaffa sig kunskap kring detta och inte förminska problemet. Monika nämner också uttrycket ”stress-städa” i boken. Hur stress intensifierar alla symptom.
– Östrogen är en antagonist till kortisol (vårt stresshormon), därför blir vi mindre stresståliga, även om vi behöver en dos stress också för att skapa balans. Det här är en perfekt tid i livet för att rensa i sin umgängeskrets. Att börja umgås med människor som ger energi, istället för att dränera dig, säger Monika.
– Om vi strävar mot att leva ett mer medvetet och balanserat liv på alla plan, kommer vi lättare att kunna klara av avvikelser från det normala, säger Monika. Förhållandet till maten vi äter, hur vi tränar, våra relationer, hur vi jobbar och återhämtar oss. Att liksom vara en mer aktiv spelar i våra liv, så att livet inte bara ”händer oss”.
(Bild taget av Meddi Kabirzadeh)
Monikas tips för att må bättre under klimakteriet:
- Stresshantering. Förenkla ditt liv.
- Återhämtning. Ta lugna promenader och se till att vara ute mycket i naturen.
- Minska koffein-och alkoholintag till ett minimum.
- Kosttillskott. Många upplever att detta hjälper.
- Hormonersättning. Den absolut mest kraftfulla behandlingsmetoden, som ger många kvinnor livet tillbaka.
- Kunskap är makt. Läs böcker, lyssna på poddar och lär dig hur kroppen fungerar.
- Kom fram till vad som är viktigt på riktigt. Lär dig att stanna upp och lyssna inåt.
- Känn tacksamhet varje dag.
Monikas förslag på fritidssysslor:
- Dansa
- Träna
- Skaffa husdjur
- Starta en bokklubb eller svampgrupp
- Engagera dig i någon förening
- Börja rida eller vandra
- Kallbada
Till huvudsidan om klimakteriet
Till produkter för klimakteriebesvär