Betala säkert med Klarna – Fri frakt från 500kr

Great earth-logga

Så förstår du din menscykel

Artikelbild

Har du någonsin upplevt att humör, energinivå, hunger, sug och självförtroende förändras under månadens gång? Har du funderat över att det kan ha en koppling till var du befinner dig i din menscykeln? Idag kommer du få lära dig mer om menscykeln och hur de kvinnliga nyckelhormonerna fungerar. Genom att förstå dig själv bättre kommer du kunna få ut som mest av dig själv på ett personligt plan, ur ett hälsoperspektiv, i träning, i relationer, i arbetet och livet i stort.

Menscykeln – din inre rytm

För dig som har en kvinnlig biologi är menscykeln din naturliga inre rytm. Beroende på var du är i din menscykel är det naturligt att må och känna dig olika från dag till dag, från fas till fas. Menscykeln är till stor del förutsägbar i och med att ett liknande mönster upprepas från månad till månad vid en regelbunden menscykel. Det gör att du som kvinna kan börja använda din menscykel som information och som ett kraftfullt verktyg.

Hur lång är menscykeln?

Menscykeln är individuell och alla har olika långa cykler. En “normal” menscykel ur hälsosynpunkt är 26-32 dagar. Womensync utgår från 28 dagar eftersom det är genomsnittet av en hälsosam menscykel, även om bara 13 procent av kvinnor upplever en 28-dagars menscykel regelbundet. Ägglossningen är den centrala händelsen under menscykeln och det är inför och under ägglossning ägget kan bli befruktat. Om ägget inte blir befruktat leder det till mens cirka 12-16 dagar efter ägglossningen.

 

Bild: Womensync ©

Vilka hormoner styr menscykeln?

Nyckelhormonerna som påverkar din menscykel är: östrogen, progesteron, testosteron, luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH) som stiger och sjunker enligt ett visst mönster under menscykeln. Östrogen dominerar den första halvan av menscykeln med en kraftig peak vid ägglossning. Efter ägglossning dominerar progesteron och östrogenet ligger medelhögt fram till mens då östrogenet är som lägst. Testosteron peakar vid ägglossning. Hormonet FSH bidrar till äggproduktionen och är som högst under mens och ägglossning. Hormonet LH bidrar till ägglossning och är som högst inför och i samband med ägglossning.

 

Hur reflekteras menscykeln i vardagen?

Dina könshormoner påverkar hur du mår, vilken energinivå du har, ditt självförtroende, fokus, hur hungrig du är och hur sugen du är på intimitet. Hormonerna påverkar om din kropp bränner eller lagrar fett, de har betydelse för kvalitén på din sömn och inverkar på ditt humör. De olika könshormonerna påverkar om du känner lugn eller oro, om du känner dig social eller tillbakadragen – vilket i sin tur påverkar hur du pratar med dig själv, vilka matval du gör och hur du väljer att agera eller reagera i vardagen. När du får mensrelaterade besvär kan det innebära att något eller några av könshormonerna ligger högre eller lägre i förhållande till varandra än den optimala balansen. Olika symtom är alltså tecken vi kan lära oss avläsa och förebygga genom verktyg i vår livsstil.

 

För att läsa mer om Womensync gå in här

 

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2025, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care