Du vet väl om att skönhet kommer inifrån? Att äta rätt, använda kosttillskott och hitta en balanserad livsstil kan bidra till att uppnå en god hudhälsa. Men det skadar inte att hjälpa huden på traven genom att skapa en hudvårdsrutin och undvika sådant som torkar ut och skadar huden. Särskilt viktigt är det för dig som har torr hy.
Huden är ett av kroppens viktigaste organ och även det största. En vuxen människa är täckt av runt 2 kvadratmeter hud som väger ungefär 18 kilo. Huden består av tre hudlager, överhuden (epdiermis) som består av levande och döda hudceller som ständigt återbildas. Läderhuden (dermis) är det andra hudlagret, det innehåller kollagenfibrer som håller ihop huden och gör den smidig. Det sista lagret, underhuden (subcutis) består till största delen av fettvävnad som håller värme och skyddar kroppen. Hudvårdsprodukternas främsta uppgift är att fukta och behandla överhuden och tillföra näringsämnen så att läderhuden bibehåller normal funktion.
Och tänk på att vara rädd om huden, den är ditt ansikte utåt.
Skapa en hudvårdsrutin för torr hy
En rekommendation för bättre hudhälsa är att skapa en hudvårdsrutin i tre steg som du utför både morgon och kväll.
- Rengöring
En ansiktstvätt är grunden i en bra hudvårdsrutin. Att bara skölja med vatten eller använda en handtvål kan ha en motsatt effekt och torka ut huden. Det finns gott om ansiktsrengöringar på marknaden. En torr hy behöver skonsam rengöring, gärna med oljebaserade produkter. - Serum
Ett serum fuktar huden och går på djupet. Den fungerar som en katalysator för dina andra hudvårdsprodukter. Du kan även lägga in en toner i din hudvårdsrutin för att ta bort smuts och sminkrester. Har du en torr hy så ska du inte använda en alkoholbaserad toner då den torkar ut huden. - Återfuktning
Slutligen återfuktar du huden med en fet kräm som låser in fukten i huden. En torr hy blir lättare fnasig och stram, speciellt under vinterhalvåret. En fet kräm, gärna oljebaserad, återfuktar huden på ytan och binder fukten som du tillfört via ett serum.
Så ofta ska man duscha
Det finns ingen regel för hur ofta man måste duscha och alla människor behöver inte duscha varje dag. Särskilt inte om man har torr hud, då räcker det kanske att duscha varannan dag eftersom det kan torka ut huden. Är man mycket aktiv eller producerar mycket kroppslukt så kan man behöva duscha varje dag. Undvik att duscha för varmt, kallt eller ljummet vatten hjälper till att behålla kroppens naturliga oljor. Använd inte duschgel som innehåller alkohol, det torkar ut huden. Ansiktet är känsligt så undvik att tvätta det i duschen, tvätta det i handfatet med kallt vatten istället. Att duscha länge torkar ut huden, så begränsa tiden du duschar.
Kosttillskott för huden
Det finns mängder av kosttillskott som inverkar på en god hudhälsa inifrån. Vissa näringsämnen får du i dig genom kosten, andra exempelvis D-vitamin kan kroppen själv producera. Men vissa ämnen som kroppen behöver kan den inte tillverka själv. Kroppen kan själv inte producera essentiella fettsyror utan dessa måste man få i sig via maten. Rätt sammansättning av fettsyror ger näring till huden och bidrar till att förbättra hudens fasthet. Vitamin-C bidrar till den naturliga bildningen av kollagen, en viktig beståndsdel i huden. Zink är ett mineral som är viktigt för normal hud och skyddar mot oxidativ stress.
Stress och sömnbrist kan påverka huden
Stress och för lite sömn påverkar indirekt huden genom att kroppen inte hinner med att utföra de naturliga processerna som pågår under sömnen. Det är under sömnen som kroppen bearbetar näringsämnen och gör sig av med gifter. För lite sömn kan också rubba hormonbalansen. Huden är uppbyggd av kollagenfibrer och för lite sömn kan minska kollagenproduktionen. Stress ökar kortisolmängden i kroppen vilket påverkar talgproduktionen. Sprickor i mungipan kan vara tecken på vitaminbrist, Vitamin B5 (pantotensyra), Vitamin B12 eller järnbrist kan förvärras av stress. Stress kan också trigga skov av hudsjukdomar som Herpes, Rosacea och eksem. Livsstilsval som rökning och alkohol kan också självklart påverka hudhälsan negativt.
Är det bra för huden att dricka vatten?
Det har sedan 80-talet funnits en myt inom skönhetsbranschen att vatten gör din hud vackrare. Men det finns inga vetenskapliga belägg för att vatten gör dig vackrare inifrån. Däremot är en normal vätskebalans viktig för kroppen. Du kan inte dricka bort en torr hy, men torkar kroppen ut så minskar hudens elasticitet. Detta rör sig då främst om sjukliga tillstånd då de flesta människor dricker tillräckligt med vatten i vardagen. 1,5-2 liter vatten om dagen är tillräckligt vid en normal livsstil. Om det är varmt och du svettas mycket eller om du anstränger dig vid sporter och hårt kroppsarbete så är det viktigt att hålla en normal vätskenivå i kroppen. Det gör du genom att kontinuerligt tillföra vätska under dagen eller under ansträngningen. Kroppen kan inte vätskeladda genom att dricka stora mängder vatten precis innan ansträngning, överskottet kommer bara att försvinna via urinen.
Sol och D-vitamin
Solens strålar är underbara för huden, inte minst efter en lång mörk vinter längtar kroppen efter värme och D-vitamin. Från mars till oktober kan vi som bor i skandinavien få en tillräcklig dos av sol för att kroppen ska kunna producera D-vitamin. Det kan räcka med att ansiktet och händerna får en kvart i solen för att kroppen ska kunna producera dagsbehovet av D-vitamin. Under övriga delar av året kan det vara bra att komplettera med kosttillskott, detta är extra viktigt om du bor på nordliga breddgrader.
Var försiktig i solen
Överdrivet solande är inte bra. Det kan leda till att huden åldras i förtid, tappar sin elasticitet och blir rynkig. Olika hudtyper har olika känslighet men det är alltid bra att vara försiktig när man vistas i solen. Utsätt inte huden för starkt solljus under för långa perioder åt gången. Täck huden med kläder eller solkrämer med solskyddsfaktor, särskilt viktigt är det i början av säsongen innan kroppen är van, men även mitt på dagen när solens strålar är som starkast. I skandinavien räcker oftast en solskyddsfaktor på 15, men ska du åka utomlands på solsemester så bör du troligen använda en starkare solskyddsfaktor. Du bör smörja in dig flera gånger om dagen, särskilt om du badar så försvinner delar av solskyddet.
Om du bränt dig i solen
Om du blivit bränd av solen blir huden röd och stramar och efter några dagar kan den börja fjälla. Då är det extra viktigt att du låter huden vila. Behandla med kylbalsam, stanna i skuggan och undvik direkt solljus mot huden. Vid svår solbränna bör du uppsöka läkare.
Soleksem
Ett annat vanligt problem är soleksem, det är små röda kliande prickar eller vätskefyllda blåsor. Det är vanligare hos personer med ljus och känslig hud. Soleksem uppstår oftast i början av våren och sommaren innan kroppen har vant sig eller vid solsemestrar utomlands. När du får soleksem kan du lindra symptomen med kylbalsam, fuktkrämer eller våta handdukar. Receptfria krämer med kortison kan hjälpa och om du besväras av klåda kan antihistaminer som används vid allergier minska besvären. Precis som vid solbränna är det viktigt att inte vistas i solen om du drabbats av soleksem, men det bästa är förstås att vara försiktig och vänja huden vid värme och stark sol för att undvika att de uppstår.
Hudvård under vintern
Vintern innebär hårda påfrestningar för hyn som lätt blir torrare och mera känslig. Tvätta dig gärna på kvällen för att undvika att tvätta bort hudens skyddande fettlager som bildats under natten. Applicera ett fuktgivande serum och därefter en fetare hudkräm som låser in fukten. Undvik vattenbaserat smink och skönhetsprodukter som till och med kan frysa under vintern och satsa på en olja eller oljebaserade produkter. Tänk också på att smörja in händerna med återfuktande krämer och glöm inte läpparna som lättare blir torra och spruckna under vintern. Använd ett vårdande läppbalsam och undvik mineraloljor som paraffin och petroleum som torkar ut och täpper igen.